Türkiye’de Bu Güne Kadar Kapatılmış Bankalar Hangileridir?


Bir Zamanlar Türkiye Sınırları İçerisinde Faaliyet Gösteren Bankalar

Türkiye’de Bu Güne Kadar Kapatılmış Bankalar Hangileridir : Türkiye’nin son 20 yılına baktığınızda kaç tane bankanın çeşitli sebeplerden dolayı battığını göre bilirsiniz. İster ekonomik sebepler, ister yönetimsel hatalardan olsun bir şekilde ekonomik hayatına son veren çok sayıda banka mevcuttur. Bun bankalar döneminin güçlü bankalarıydılar desek yanlış olmaz.

Yaşı biraz büyük insanlar hemen hemen bu bankaların varlığını azdan çoktan hatırlayacaktır. Bankalar özellikle yabancı yatırımcının teminatı dense yanlış olmaz. Bankacılık sektörünün güçlü olduğu ülkeler kredi notu açısından, yatırım yapılacak seviyeler açısından güçlü ülkelerdir.

Maalesef 2000 yılında yaşanan ekonomik kriz sonucunda belkide ülke tarihinde görülmeyecek şekilde bankalar bir gecede iflas etti. Bu iflasın devamında doların durumu, ekonomi çok büyük zarar görmüştür. Domino taşı etkisi yapan bu durum maalesef bir sürü bankanın da kapanmasına sebep olmuştur. Yaşanılan döneme batık bankalar dönemi denilse yanlış olmaz.

Haliyle batık bankaların Türkiye’ye maliyeti de hiç azımsanmayacak seviyede bir borç yükünü sırtına yüklemiştir. Batik bankaların zararını da ülke olarak çekmek zorunda kaldık.

Günümüze geldiğimizde aslında batık bankalar hangileri diye düşünmedik değil. Bizde paravepara.com ekibi olarak bir liste yapmaya çalıştık. Bankalar batmış olsa da sahibi olan bazı iş adamları yani batık bankaların sahiplerinden bazıları ticari yaşantısına devam etmektedirler.

Ülkemizde banka toplam sayısı 2000 yılına gelirken 81 tane bankaydı. Şimdi TBB yani Türkiye Bankalar Birliğinin resmi sayısına göre bu sayı 2007 yılında 46 banka faaliyet gösteriyordu. Bu bize verilen sayı 35 tane bankanın tarih olduğunu gösteriyor.

Kapatılmış Bankaların listesi aşağıdaki gibidir. Kapatılan bankalar listesi toplam 35 tane bankadan oluşmaktadır. Batık bankalar listesini görünce sizde bu kadar banka kapatılmış mı diyeceksiniz veya bir şekilde ekonomik ömrüne son mu verildi diyeceksiniz.

  1. Bank Ekspres A.Ş.
  2. Bank Kapital Türk T.A.Ş.
  3. Bayındırbank A.Ş.
  4. Demirbank T.A.Ş.
  5. Dışbank A.Ş.
  6. Egebank A.Ş.
  7. EGS Bank A.Ş.
  8. Esbank T.A.Ş.
  9. Etibank A.Ş.
  10. İktisat Bankası T.A.Ş.
  11. İmar Bankası T.A.Ş.
  12. İmpexbank A.Ş.
  13. İnterbank A.Ş.
  14. İstanbul Esnaf Bankası T.A.Ş. (İsbank)
  15. Kentbank A.Ş.
  16. Koçbank A.Ş.
  17. Marmarabank A.Ş.
  18. MNG Bank A.Ş.
  19. Osmanlı Bankası A.Ş
  20. Birleşik Türk Körfez Bankası A.Ş.
  21. Oyakbank A.Ş.
  22. Pamukbank T.A.Ş.
  23. Sitebank A.Ş.
  24. Sümerbank A.Ş.
  25. Tarişbank (Milli Aydın Bankası T.A.Ş.)
  26. Tekfenbank A.Ş.
  27. Toprakbank A.Ş.
  28. Türkiye Emlak Bankası A.Ş.
  29. Türk Ticaret Bankası A.Ş.
  30. Tütünbank A.Ş. (Bankanın ismi değişti.)
  31. TYT Bank A.Ş.
  32. Ulusal Bank T.A.Ş.
  33. Yaşarbank A.Ş.
  34. Yurtbank A.Ş.
  35. Bank Asya A.Ş.

paravepara.com ekibi olarak ileri ki yıllarda böyle kötü günleri yaşamamak dileğiyle.

kaynak : https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye’deki_bankalar_listesi

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir