Para Biriktirme Yöntemleri


 

Para biriktirmek aslında sandığınız gibi zor değil. Harcamalarınızın doğrultusunu değiştirerek bu parayı biriktirmek oldukça mümkün. İlk olarak bazı yöntemleri bilmemiz gerekiyor.

Sıfır Esaslı Bütçeleme Yöntemi

Para birikimi yapmak için sıfır esaslı bütçe yapma yöntemi. Sıfır esas bütçe yöntemi için paranızı en baştan bilmeniz gerekiyor. İlk olarak aldığınız maaşı bir kâğıda not alın daha sonra da esas giderlerinizi not alın. Ama bu esas giderlerinizin içerisine para birikimi yapmak için ayırmış olduğunuz kısmı da eklemeniz eklemelisiniz. Faturalar, kiralar, giyecek, yemek, kira, giyecek, ulaşım ve para birikimi yapmak için paranızı ayırmanız gerekiyor. Yani belirli bir tutarı para biriktirmek için değil anaparayı bölmeniz lazım.

Sıfır esaslı bütçe yöntemi ile paranızı her kuruşuna kadar hesaplamış olursunuz. Sıfır esaslı bütçeleme yönteminin haricinde başka para biriktirme yolları da bulunuyor.

Kartopu Yöntemi

Kartopu yöntemi aslında borçlar ile ilgili. 3 yere borçlu olduğunuzu düşünün. Bu borçlarınıza ödemeniz gereken miktar farklı. Siz en az borcunuz olan yeri ilk olarak kapatmaya çalışın. Daha sonra da kalan paranızı 2.borcunuza ekleyin ve o da bitince 3.borcunuzu bitirin. Paranızı arttırarak kartopu yöntemi ile borçlarınızı kapatın. Borçlarınız bitince de para birikimi yapmaya başlayacaksınız.

Vadeli Mevduat Hesabı Açabilirsiniz

Elinizde para varsa harcayabilirsiniz. Ama bu paranızı harcamak yerine bankada biriktirmeniz sizin için daha karlı olacaktır. Bunun için bütün bankalar vadeli mevduat hesabı açmakta. Vadeli mevduat hesabı ile otomatik ödeme emri vererek paranızı bankada değerlendirebilirsiniz. Hem de bu paraya bir süre karışmayacağınız için paranız her geçen gün birikecektir. Bir örnek verecek olursak 2018 yılının temmuz ayında vadeli mevduat hesabı açmış olan bir kişi 2019 Temmuz ayında 15 bin TL para biriktirdiğini söylüyor. Denemekte fayda var.

Ek Kazancınızı Akıllı Bir Şekilde Harcayın

İnsanların bazen ek kazancı olabiliyor. Aylığınız haricinde gelen bu ek kazancı düzgün bir şekilde harcamak gerekiyor. 6 ayda bir gelen primleriniz ya da ikramiyeniz ekstra geldiğinden dolayı yararlı yerlere harcamanızı tavsiye ederiz. Eğer hiçbir şekilde hiçbir yere borcunuz yoksa birikime hemen başlayın.

Gereksiz Harcamalarınızı Durdurun

Bazı zaman modadan bazı zaman stresten dolayı çok fazla alışveriş yapıyoruz. Hatta öyle zamanlar oluyor ki alışveriş merkezlerine girdiğimiz zaman kendimizi kaybediyoruz. Elbette bunun önüne geçmek mümkün. Şayet borcunuzun çok fazla olduğunu düşünüyor iseniz size tavsiyem fazla harcama yapmayın. Çünkü harcamalarınız gittikçe çoğalacak. Bundan dolayı harcamalarınızı durdurun.

Faturalarınızı Düzene Koyun

Aylık olarak en çok giderlerimiz çoğunlukla faturalara oluyor. Elektrik, telefon, doğalgaz, internet, su derken aldığımız aylığın neredeyse yarısını faturalara ödüyoruz. Ama fatura giderlerinizin bir bölümünü indirmeniz mümkün. Mesela telefon faturanız için size daha uygun gelen tarifeyi seçebilirsiniz. Veya elektrik faturanızı indirmeniz için prizlerde boş yere şarj aleti tutmayabilirsiniz. Önümüz kış, en çok faturayı yine doğalgaza vereceğiz. Doğalgaz faturanızı indirmek için aç kapa yapacağınıza gün boyunca doğalgazı hep aynı derecede tutabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir