Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Kimindir? Merkez Bankası Tarihi


Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Nedir?

Bu yazımızda merkez bankası tanımını geniş kapsamda ele alacağız. Sadece Türkiye de değil Dünya da hemen hemen her ülkede bulunan bir bankadan bahsedeceğiz. Bu bankanın en büyük özelliği her ülkede bir tane olması ve direk devletin kendisine ait olan bir bankadan bahsedeceğiz. Ülkenin direk kendi para kaynaklarını tutan ve devletin kendi ekonomisinin parasal kanadını elinde tutan bir kurumdan bahsedeceğiz.

Devleti de bir bütünleşik sistemler, bir organizasyon olarak düşünürsek haliyle bu organizasyonun devamı için yönetme ve idame için parasal bir kaynak ihtiyacı değişmez bir gerçektir. Ülkede bulunan merkez bankası dolar kurunu, euro kurunu ve  genelleme yaparsak merkez bankası döviz kurunu ve dengesini sağlamaktan asli birimdir.

Merkez bankası idame ve yönetim için elinde para bulundurduğundan söz ettik. merkez bankası döviz rezervi ile merkez bankası altın rezervleri ile devletin parasal politikasına yön veren bir kurumdur.

Merkez bankası güncel döviz kurlarını, güncel altın kurlarını piyasaya bildiren kurum olduğunu söyledik diğer önemli görevlerinden bir tanesi de merkez bankası faiz oranını belirlemektedir. Merkez bankası faiz oranı ayarlamak kalmayıp olay denetimi de yapmaktadır. Merkez bankası faiz indirirse dolar ne olur, faiz artırırsa dolar ne olur bunun da yorumunu yapmakla görevlidir.

Bu verdiğimiz bilgileri biraz daha açıklamak için konumuzu detaylı bir şekilde anlatmaya devam edelim.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Ne İş Yapar?

Merkez Bankası, bir ülkenin veya  grup olmuş ülkelerin para ve kur  politikalarından sorumlu olan kuruma denir. Para arzının ekonomik etkileri anlaşıldıktan sonra, kontrol edilmesi gerekir. Bu tip işlemleri ise merkez bankaları yürütür.

Merkez Bankalarının temel amacı ise  para biriminin devamlılığının düzenli şekilde sağlanmasıdır. Bu yüzden her ülkenin kendisine ait merkez bankası bulunmaktadır. Merkez bankasının asıl görevi bu iken bundan başka görevleri de bulunur. Bunları sıralamak gerekirse; faiz haddinin kontrolü, finansal kuruluşların dolandırıcılık gibi işlemlere karşı korunması gibi görevleri bulunmaktadır. Türkiye cumhuriyeti merkez Bankası 11 Haziran 1930 yıllında kurulmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Tarihi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Kimindir? Merkez Bankası Tarihi Hakkında : 11 Haziran 1930 yılında anonim şirket olarak kurulan merkez bankası, finansal istikrarın sağlanması, para ve döviz piyasalarındaki çalkantıların düzenlenmesi bu düzenin sağlanması için görevlendirilmiştir. Asıl görev olarak fiyat istikrarının sağlanması verilmiş olsa da diğer görevlerini de düzenli şekilde yapmakla yükümlüdür. Merkez bankası özellikle küresel anlamda oluşabilecek makro finansal riskleri minimum seviyeye çekmek ve finansal istikrarın sağlanmaktır. Türkiye’de uygulanacak olan döviz kur rejimini, Merkez Bankası 2001 yılından beri dalgalı kur rejimi çerçevesinde devam ettirmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Sahibi Kimdir?

Merkez bankası kimin veya merkez bankası kime aittir diye aklınıza gelmektedir. Türkiye Cumhuriyeti merkez bankası özelleşmiş bir banka olması sebebiyle her hangi bir özel iştiraklı kurum değildir. Türkiye Cumhuriyeti merkez bankası tamamıyla devlete ait olan bir kurumdur.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Görevleri Nelerdir?

Merkez bankasının görevleri aslında bir çok dala ayrılmıştır. Biz genel olarak merak edilen konularda soru cevap şeklinde yazmanın daha başarılı olacağını düşündük.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Banksı Para Piyasalarındaki İstikrarın Sağlanmasını Yapar

Merkez bankasının en önemli görevlerinden olan para istikrarının sağlanması, ülke içindeki para akışının sistematik ve belli düzen üzerinde devam ettirilmesinin sağlanmasından geçer. Örneğin yatırım için fon fazlası olan kişilerin fonlarını fonu olmayan kişilere yönlendirmek merkez bankasının görevidir. Ülkenin para politikasının sağlanmasını da üstlenen merkez bankası bu vesile ile ülkenin ne tip para birimi olacağını belirler.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Bankaların Baş Bankası Olmak

Bankalar nasıl ki müşterilerine cari hesabı açıyor veya farklı işlemleri sürdürüyor. Bankalarda merkez bankalar aracılığı ile bu işlemlerini yapabilirler. Bu istikrarı düzenli şekilde sağlayabilirler.

Merkez Bankası Rezervi Nedir?

Merkezi bankası kendi bünyesinde ülkenin ekonomik durumunu değerlendirmek, günlük para kurunu denetlemek ve para konusunda yapılacak işlere kaynak vere ayırabilmek için belli bir miktar rezerv bulundurmalıdır. Bu rezerv özellikle döviz, altın rezervi olarak düşünülmelidir.

Merkez Bankası Faiz Oranı Nedir?

Piyasa dengesini sağlaya bilmek için faiz oranını merkez bankası duyurmaktadır. Bu oran her gün açıklanmaz ihtiyaç duyulduğu dönemlerde kararlar açıklanır.  Faiz oranını açıklaması o günü şartlarına uygun olarak belirli parametreler doğrultusunda belirlemektedir.

Merkez Bankası Para Politikaları Nelerdir?

Merkez bankası para politikaları sadece şudur demek yanlıştır. Bu politikalar günün şartlarına, dış piyasaların durumuna göre değişiklik gösteren bir çok parametre çerçevesinde belirlenen durumdur. Ayrıca merkez bankası serbest kur politikasına geçtiği için para politikaları dış piyasada dünyada yaşanan gelişmelerden çok çabuk etkilenmektedir.

Merkez Bankası Enflasyon Tahmini Yapar Mı?

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahmini yapan ve buna göre para kurunu, döviz kuruna yön veren kurumdur.

Merkez Bankası Yıl Sonu Döviz Kur Tahmini Yapar

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası  ülkenin kendi ekonomik durumuna göre yıl sonu dolar, altın, euro kurlarını tahmin eder. Merkez bankası yıl sonu tahminleri değişiklik gösterebilir.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Devletin Bankası Olmak

Hükümetle organize olacak şekilde, hükümetin fonunu yöneten dağıtan görevindedir.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Likiditenin son Kaynağı Olmak

Bu unsur herhangi bir kriz anının da krizi devre dışı etmek veya para basma üzerindeki oluşabilecek şok olayının bertaraf edilmesi için kullanılır.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Krediyi Düzenleme Ve Denetleme İşini Yapar

Bankaların vermiş oldukların kredilerin denetlenmesi ve düzenlenmesi belli sınırlar üzerine çıkılmaması için merkez bankası kontrollerini sağlar.

Ticari Bankaların Para Rezervlerini Korumak: bu madde de merkez bankası ticari amaçlı oluşmuş olan bankaların para kaynaklarını korumak için görevlendirilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Ödeme Sistemlerinin Düzenini Yapar Mı?

Ödeme sistemlerinin sağlıklı, risksiz ve düzenli şekilde yürütülmesi görevi Merkez Bankasının görevleri arasında yer alır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir