Karşılıksız Çekte Hapis Cezası Var mı? GÜNCEL


Karşılıksız  Çekte Hapis Cezası Var mı

Karşılıksız Çekte Hapis Cezası Geri Mi Geliyor?

Bu yazımızda karşılıksız çek hapis cezası, karşılıksız çekte hapis cezası geri mi geliyor, karşılıksız çekte hapis cezası var mı, çek yasasında yeni düzenlemeler, çek yasasında yapılan değişiklikler,en çok hangi yılda karşılıksız çek verildi, karşılıksız çek tutarları, çek yasası 2016, Karşılıksız Çeke Hapis Cezası var mı 2016, Karşılıksız Çeke Hapis Cezası var mı güncel, çek yasasında yapılan son değişiklikler nelerdir, karşılıksız çek cezası nedir, karşılıksız çeklerin yıllara göre tutarları, karşılıksız çek cezası ne kadar gibi aklınıza takılan sorulara cevap vereceğiz.

2016 yılında yaşanan ekonomik gelişmeler çerçevesinde yılın ilk 4 ayında yaşanan karşılıksız çek miktarı beklenenden çok fazla miktarda gerçekleşti. Karşılıksız çek miktarında yaşanan 8.4 milyar TL’lik bir rakama ulaşması Karşılıksız Çeke Hapis Cezasını gündeme getirdi.

Çek ticari hayatın vazgeçilmez bir ödeme aracıdır. Aynı zamanda değerli kağıtlar sınıfına girmektedir. Bu değerli kağıt büyük miktarda yapılan alış verişlerde para yerine kullanılan bir ödeme aracıdır. Haliyle 100 bin, 1 milyon gibi rakamların anlık olarak ödenememesi ve ticari ilişkilerde güvenin temsili olması seebiyle ve alıcı kişiye zaman kazandırması sebebiyle çek ticari hayatta önemli bir rol oynamaktadır.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı geçmiş dönemde yapmış olduğu değişikliği tekrardan eski haline getirmek istiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının amacı ticari hayatı canlandırmak ve ödeme aracı olan çekin hali hazırda aktif olarak kullanılmasını artırmak ve en önemlisi piyasada çeke olan güveni artırmak için tekrardan çek kanun taslağında çok önemli düzenlemeler ve yenilikler getiriyor. Getirilen bu yenilikle çek kullanımını suistimal edenlerin önüne geçileceği ön görülüyor.

Habertürk’ten Bülent Aydemir’in haberine göre,  Adalet Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) görüşleri de alınarak, 27 yıl yürürlükte kalmış olan ve 2012 yılında kaldırılan “karşılıksız çeke hapis cezası” düzenlemesi geri getiriliyor.

Karşılıksız  Çekte Hapis Cezası Var

Karşılıksız  Çekte Hapis Cezası Var mı?

Geçmişte Yapılan taslak çalışmada, Ticaret Oda ve Borsalarının ayrıca bunla ilgili bütün kurumların ve bankaların görüşü alınacak. Bu yapılan çalışma ile geçmiş dönemler de yaşanana mağduriyetlerin tekrar yaşanmaması için önlemler alınmaya çalışılacak. Bu önlemlerden bir tanesi Denge Mekanizması konulması. Bu taslak halinde olan yasanın mantığı; Durumları cezalandırmadan çok piyasanın sağlık ve üzenli bir şekilde çalışması için önlemler almak, denetim mekanizmasının işlevselliğine artırmak, suistimalleri önlemek.

Bu yılın ilk dötr aylık döneminde karşılıksız çek olayı diğer yıllara göre artış göstermemiş olabilir. Hatta aksine bu yıl 2012 yılına kadar yaşanan suistimallerin en az yaşandığı yıl. Fakat bu yasanın çıktığı 2012 yılında toplam 20.5 milyar dolar civarında karşılıksız çek vakası yaşanmıştır. Diğer yıllara bakacak olursak 2009 yılında 23 milyar dolar, 2010 yılında 13.3 milyar dolar, 2011 yılında 11.5 milyar dolar, 2012 yılında 20.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu oran artış göstermesede tedbir almada fayda olacaktır.

Hatta çek borçları sebebiyle cezaevlerinde hüküm giymiş mahkum yakınları 2012 yılında karşılıksız çekte cezanın kaldırılması için çeşitli gösteri, yürüyüş, protesto faaliyetlerinde bulunmuşlardır.

2013 yılında 18.1 milyar liraya kadar düşen karşılıksız çek tutarı, 2014 yılında 19.9 milyar dolar seviyelerine gelmiştir. 2015 yılının sonlarına doğruda 27.3 milyar ile zirveye fırladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının taslak yasa tasarısı kabul edilirse 2012 de kaldırılan ceza tekrardan gündeme gelecek. Bu yasa hemen onaylanmayacak, fikir alış verişine sunulacak tasarıda ceza miktarı ve onaylanması Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

Çek Yasasında Yapılan Yeni Değişiklikler

Çek Yasasında Yapılan Yeni Değişiklikler

Çeki Yazılan Koçanı Bankaya Geri Verecek;

Yeni çek kanunu yer alacak düzenlemeler ise şu şekilde olması bekleniyor. Bunlar;

  • Çek kullanımını suistimal eden kişinin çekinin arkası yazılacak ve kullandığı çekler 3 gün içerisinde piyasadan çekilecek. Banka arkası yazılan müşteriden çek koçanını geri isteyecek ve daha sonra müşteri-kredi itibari sağlanmaya çalışılacak.
  • Bankalar yeni yapılan düzenlemeler ile çeklerin üzerinde bulunan karekod uygulamasının içindeki bilgi kapsamını genişletecek. Karekod uygulaması sayesinde çek veren kişi hakkında genel olarak bilgi edinilebilecek. Bu bilgiler; Çek veren kişinin daha önce kaç tane bankadan çek kullanmış olduğu bilgisi, çek sahibi kişinin ödeme düzen, yani çek veren kişinin ödeme alışkanlıkları, geçmiş dönem ödeme düzeni, çek veren kişinin firması, şirketi, kurumu üzerinde her hangi bir haciz, iflas erteleme, tedbir kararı olup olmadığı bilgilerini çek alan kişi yani tüccar görebilecek.
  • Yeni yapılan düzenleme ili bir şirketin yönetiminde bulunan ve adına çek kullanılan kişi eğer ödemelerini ödemede sıkıntı yaşıyorsa daha sonra başka bir şirketin başına geçemeyecek ve yönetiminde görev alamayacak
  • Ciranta (ciro eden kişi) için de “Merkezi Sicil Sistemi veya TC kimlik numarası zorunlu olacak. Ciranta da ödeme konusundaki yükümlülükleri yerine getirecek. Bu bilgiler ticari sır kapsamından çıkarılacak.
  • Karşılıksız çek kullanımına adı karışan kişi başka şirketin yönetim kurulunda olsa dahi 5 yıl boyunca çek yazması bu yasa ile engellenmiş oldu. Aynı zamanda adına bir kaç şirket kurup bunlar üzerinden çek yazan kişilerinde önüne bu şekilde geçilmesi planlanıyor.

Bu çalışma kapsamında Bankalar Birliğinin bünyesinde bulunan Risk merkezine devlet bünyesindeki kamu kuruluşları ve özel kurumlar destek verecek. Özellikle Adalet Bakanlığı ve TOBB bu konuda merkez destekçi olacak. Piyasada şuan sanki bir kredi aracıymış gibi kullanılan çekler bu tasarı ile tekrardan asli kullanım amaçlarına geri dönecekler.

 

 

One Response

  1. Selçuk

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir