4 Maddede Ons Nedir ve Nasıl Hesaplanıyor?


Ekonomi haberlerini izlerken ons fiyatı ile ilgili veriler de verilmektedir. Borsayı ve para piyasaların ı takip ederken, özellikle de altın fiyatları takip edilirken ons terimi oldukça önem arz etmektedir. Peki, nedir bu ons? Nasıl hesaplanmaktadır? Bu yazımızda, sizlere ons hakkında merak ettikleriniz ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

1. Ons nedir?

Ons temel olarak bir ağırlık ölçü birimi olup, özellikle ziynet eşyası üretiminde kullanılmakta olan altın gibi değerli metallerin ve değerli taşların kütlesinin hesaplanmasında kullanılmaktadır. Ülkeler bazında değişiklik gösteren ons ölçü birimi İngiltere ve ABD’de 28,349 gram, Fransa’da ise 30,59 grama denk gelmektedir. Uluslar arası piyasaları ve altını baz aldığımızda ise bir ons altın; 31,10 gram altınla eşdeğerdedir. Ons kavramının geçmişi Ortaçağ Avrupa’sında yapılan ticaretlere kadar gitmektedir.

2. Ons nasıl hesaplanmaktadır?

Ons hesaplama işleminde gereken bir takım paritelerin bilinmesi gerekmektedir. Bu paritelerin ilki; bir ons altının kaç gram ettiği, ikinci parite ise; Türk Lirası/Dolar kurudur. Uluslar arası borsalarda bir onsa altın 31,10 gram altına eşdeğerdir.

Ons’un fiyatlaması ise USD (Amerikan Doları) cinsinden ifade edilmektedir. Dolar bazında hesaplanmış olan ons fiyatı, 31,10 grama bölünerek bir gram altının USD cinsinden kaç para ettiğini hesaplayabiliriz. Dolar cinsinden bulduğumuz altın fiyatını Dolar/Türk Lirası kuruyla hesapladığınızda da bir gram altının Türk Lirası olarak kaç para ettiğini görürsünüz.

3. Örnek; Bir ons altın diyelim ki 2.000 USD.

1 USD = 2 TL.

2.000 USD / 31,10 gr. = 64,30

64,30 x 2 TL = Altının gram fiyatı.

4. Ons fiyatını etkileyen faktörler;

Ons fiyatının etkilendiği en temel faktör, her piyasa faaliyetinde olduğu gibi arz ve talep miktarı olmaktadır. Bu dengenin haricinde döviz fiyatlarında yaşanan dalgalı hareketler ve petrol fiyatlarının oynaması altın fiyatını, altın fiyatındaki bu değişiklikler de bu iki paritedeki değişimleri etkilemektedir.

Para piyasaları en küçük bir siyasi karara ya da doğal afete duyarlı olabilmektedir ve bunun sonucunda da üretimde aksamalar meydana gelebilir. Bu nedenle yatırım araçları bakımından hızlı fiyat değişikliklerine neden olabilmektedir. Bu durum, bir yatırım aracında yaşanan kriz halinde tüm yatırım araçlarının kilitlenmesine neden olabilmektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir