Ev Alım Satımında Tapu Masrafları Nelerdir?


Ev sahibi olmak hemen herkesin en büyük hayallerinden biridir. Birikimlerimizi değerlendirerek satın almayı düşündüğümüz o hayalimizdeki ev için tapu alım satım masraflarının ne kadar olduğu da önemli bir masraf kalemidir. Bu nedenle yazımızda, bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Gayrimenkul alım satımlarında ana bedel dışında ödenmesi gerekli olan bir takım masraflar da söz konusudur. Diyelim ki, bir konut satın alacaksınız ve bunun alım satım masraflarının ne kadar tuttuğunu merak ediyorsunuz. Taşınmazın alım satım işlemleri sırasında her iki tarafın da bazı belgeler ibraz etmesi ve çıkan masrafları ödemesi gerekiyor. Çıkan masrafların en başında tapu harcı, döner sermaye kalemleri ile birlikte KDV gibi bazı masraflar gelmektedir.

Satın alacağınız gayrimenkulü bir emlakçı aracılığı ile alıyorsanız, hem satıcı hem de alıcının emlakçıya %2 komisyon ücreti ve KDV ödemesi yapması gerekmektedir. Emlak komisyonu oranı bazı durumlarda anlaşmaya bağlı olarak %3 olarak da belirlenebilmektedir. Alıcı ve satıcının hazır bulunduğu tapu müdürlüğündeki tapu devir işlemi sırasında, işleme tabi gayrimenkulün satış bedeli üzerinden %2 tapu harcının da ödenmesi gerekmektedir.

Binde (‰) 15-20 arasındaki tapu harcının, devri gerçekleştirilen gayrimenkulün emlak vergisi tutarından az olmaması koşulu vardır. Alıcı da satıcı da bu bedelleri ayrı ayrı ödemekle yükümlüdürler. Bunların dışında döner sermayeye ödenmesi gereken bedel de 128,50 TL ve ilave hizmet bedeli olan 17,50 TL ile birlikte toplam 145,50 TL’dir. Emlak vergisi binde (‰) 2 oranında olup, bunun da %10’u “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı” adı altında tahsil edilir. Bu ücret, satışın yapılmış olduğu seneye ait olan emlak vergisi satıcı tarafından ödenir.

Tapu işlemleri sırasında, aynı zamanda satışa konu olan konutun geçmiş dönemlere ait vergi borçları da olabilir. Tapu devrinden önce bütün bu borçların vergi dairelerinden sorgulanması ve mutlaka ödenmiş olmasına da dikkat gösterilmelidir. Çünkü geçmiş dönemlere ait borçlar, satış işlemi yapılmadan önce satıcıya aittir ve onun yükümlülüğü altındadır. Bu tür borçların ödendiğini gösteren dekontların, daha sonra olabilecek hataların ortadan kaldırılabilmesi için alıcı tarafından saklanmasında fayda vardır. Satışı yapılan konutun satış sürecindeki değer artışları da gelir vergisine tabi tutulmaktadır. Buna “Değer artışı vergisi” adı verilmektedir ve tapudaki değerine göre hesaplanmaktadır.

Not: Döner sermayeye ödenmekte olan bedel, satın alınan gayrimenkul ipotekli olarak banka kredisi ile satın alınıyorsa iki defa tahsil edilmektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir