Ekspertiz Raporunda Mutlaka Olması Gereken 7 Bilgi


Expertiz yaptırmak araba satın almak isteyen kişiler mutlaka yapması gereken bir uygulamadır. Özellikle ikinci el araç almak isteyenler zorunlu olarak ekspertiz raporu almalıdır. Bu işlem sayesinde aracın genel durumu incelenir ve rapor halinde sunulur. Bu makalemizde sizlere ekpertiz nasıl yapılır ve nelere dikkat edilmelidir sorularına cevap vereceğiz. İşte detaylar…

Araç satılırken veya alınırken olası sürprizlere karşı önlem almak amacıyla ekspertiz raporu alınmaktadır. Araç hakkında herhangi bir kaza, darbe, boya ve herhangi bir arıza olması durumu inceleniyor. Yapılan detaylı inceleme sonucunda motor performansına kadar her türlü gerekli bilgi rapor halinde ekspertiz yaptıran kişiye verilir. Tabi ki bu işlem için de kabul edilebilir bir miktarda ücret alınmaktadır.

Her ne kadar 160 Bin kilometre ve 8 yaşında olan araçlar için ekspertiz raporu gerekmiyor dense de, aracın genel durumu hakkında bilgi almak her araç sahibinin yapması gereken bir işlemdir. Aracınızda olması muhtemel ve mevcut problemler için girişimlerde bulunarak kaza olma veya bozulma ihtimalini en az düzeye indirebilirsiniz.

Ekspertiz Raporunda Neler Yazmaktadır?

Ekspertiz raporunda araç için mekaniksel özelliklerin yanı sıra sürüş analizine varıncaya kadar detaylı inceleme yapılıyor. Bu incelemeler genel olarak şunlardır;

  • Araç Fren Testi,
  • Akü Testi,
  • Dinamometre (DYNO) Testi,
  • Diagnostik Testi:
  • Süspansiyon Testi,
  • Yanal Kayma Testi şeklindedir. Şimdi de bu testlerin genel olarak ne ifade ettiğini makalemizin devamında sizlerle paylaşalım.

1. Ekspertiz Araç Fren Testi Nedir?

Ekspertiz işleminin gerçekleştirildiği iş yerlerinde oldukça detaylı analiz yapılabilecek cihazlar bulunmaktadır. Aracı sanki yol üzerindeymiş gibi silindir bir mekanizmaya oturturlar. Tıpkı yolda gidiyormuş gibi araç tekerleri hareket ettirilir. Burada arka veya ön frenler dahil olmak üzere el freni de test edilir. Aracın fren kapasitesi belirlenerek toplanan verilen rapora eklenir. Fren kapasitesi detaylı bir şekilde incelenmekte ve frenler arası uyumluluk kontrol edilmektedir.

2. Ekspertiz Akü Testi Nasıl Yapılır?

Ekspertiz akü testleri sayesinde teste tabi tutulan aracın aküsü üzerinde voltaj ölçümleri yapılır. Genel elektriksel durum analiz edilir. Akünün şarj doluluk oranı, akü kullanılabilirlik süresi, marş yeterlilik düzeyi gibi bilgiler analiz edilir. Bu sayede akü hakkında detaylı bilgi edinerek değişime ihtiyaç duyulup duyulmadığı tespit edilir.

3. Ekspertiz Dinamometre Nedir?

Bu işlemde isminden de anlaşılacağı üzere aracın temel mekaniksel özellikleri incelenir. Burada birden fazla güç incelemesi yapılmaktadır. Bunlardan en önemlileri aracın teker gücü, kapasite oranı, tork gücü, motor gücü incelenmektedir. Kapasite oranında genel olarak aracın % kaç verim kaybına uğradığı tespit ediliyor.

Araç silindir şeklindeki güç ölçüm cihazına bağlanır. Tekerlerin kinetik enerjisi üzerinden mekanik enerji incelenir. Araç tam güç ile çalıştırılmak suretiyle yukarıda ifade ettiğimiz güç analizleri raporlar halinde düzenlenir.

4. Diagnostik Testi Nedir?

Bu test için elektronik devrelerin ve cihazların incelenmesi işlemi diyebiliriz. Araçta bulunan klima, ses sistemi, gövde bilgisayarı, varsa elektronik el freni, alarm sistemi, kapı otomatiği, akü durumu gibi bilgiler incelenir. Bu inceleme için araçlarda bulunan özel bir veri inceleme soketi kullanılır. Herhangi bir elektronik arıza olması halinde öneriler raporda veya sözlü olarak ifade edilebilir.

5. Ekspertiz Süspansiyon Testi Nedir?

Aracın süspansiyon sistemi hem yolcu hem de araç için hayati öneme sahiptir. Süspansiyon genel olarak aracın yol hakimiyetinin sağlanması ve yol kusurlarının araca en az seviyede hissettirmesidir. Önemli makine elemanlarından olan yaylar bu sistem içerisinde bulunmaktadır. Aracın mekanik aksamının tümseklerde ve çukurlarda en az zararla kurtulmasını sağlar.

Aracın tekerlekleri x ve y koordinat düzleminde belirli açılarla hareket ettirilmesi sağlanır. Bu incelemede tıpkı yoldaymış gibi fiziksel simülasyon uygulanır. Tümsekler, dönüşler ve çukurlar bu aşamada incelenir. Elde edilen veriler rapora eklenir.

6. Ekspertiz Yanal Kayma Testi Nedir?

Araca uygulanan yanal kayma testi sayesinde otomobilin fabrikadan çıktığı halindeki rot ayarının ideal düzeyde olup olmadığı kontrol edilir. Araç yürüme platformunda fiziksel olarak simülasyona tabi tutulur.

Burada aracın arka ve ön dingildeki yanal kayma hızı incelenir ve rapora eklenir. Bu sayede araç tekerlerinin birbiri ile uyumlu bir şekilde çalışıp çalışmadığı tespit edilir. Yavaş bir şekilde  platform üzerinden geçirilen aracın kısa sürede yanal kayma verileri elde edilmektedir. Aracın aks ve rot boşluklarının yanı sıra direksiyon bırakıldığı zaman oluşan sapma miktarı ölçülür.

7. Raporlar Tarafsız ve Yeterli Olmalıdır?

Bir çok araç sahibi ekspertiz raporunun taraflı bir şekilde hazırlandığı şüphesiyle yorumlar yapmaktadır. Bu durum için haksız olduklarını da söyleyemeyiz. Her ne kadar ekspertizler için buna benzer söylentiler olsa da, yukarıda ifade ettiğimiz bilgileri ekspertizden alan kişiler, uzman bir kişiye bu raporu göstererek yeterli bilgiye sahip olabilir. Bu sayede araçta olan problemler size ifade edilir ve satın almak ya da tamir etmek için girişimlerde bulunabileceksiniz.

Bu makalemizde sizlere ekspertiz raporunda olması gereken bilgileri ve nasıl yapıldığını anlattık. Sizler de tecrübelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Bu sayede yeni gelen ziyaretçilerimize faydalı olabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir