Dünyanın En Pahalı 10 Havalimanı Hangileridir? Türkiye de Bu Listede


hava alanları, hava limanı, istanbul 3 havalimanı, en buyuk, hava alanları,

Dünyanın En Pahalı 10 Havalimanı Hangileridir? Türkiye de Bu Listede İstanbul 3. Havalimanı

21. yüzyılın yeni oyuncakları, gelişen teknolojinin vazgeçilmez araçları uçaklar ve bunların evi Havalimanları. Havalimanı, diğer adıyla havaalanı, hava meydanı veya Airport. Bu yazımızda dünyada yapılan ve yapımına hala devam eden hava alanlarının, yapım maliyetinin toplam yıllık yolcu sayısı bakımından en pahalı hava limanlarını sıraladık. Dünyanın en pahalı hava limanlarını, dünyanın en fazla yolcu sayısına sahip hava alanlarını, yolcu başına maliyet hesabı, Dünyanın en büyük havalimanlarını bu yazımızda bulabilecekseniz.

Özellikle son yıllarda ülkemizde de yapımlarına sıkça rastladığımız hava alanları ülkeler için birer gelişmişlik göstergesidir. Gelişen dünyada ihtiyacımız olan  en çok şey zamandır. Bir yerden bir yere gideceğimiz zaman ilk aklımıza gelen ulaşım aracı uçak olur. Ekonomik duruma göre tercih edilir veya edilmez.

Uçakların ulaşım aracı olarak kullanılması insanlık için çok önemli buluş fakat bunun yanında yüksek maliyetleri sebebiyle uçaklar hala orta gelir seviyesindeki insanlar için lüks veya pahalı bir ulaşım aracı.

İşte sizin için bu pahalı ulaşım araçlarının fiyatlarını yukarı doğru etkileyen faktörlerinden birisi olan hava alanlarının yolcu başına maliyetlerini sizler için araştırdık. Listede ülkemizde yapımı devam eden 3. Havalimanı da var.

İşte Liste:

  1. Listemizin birinci sırasını Japonya’da bulunan Kansai İnternational Airport almakta. Yapım maliyeti olarak 17,6 milyar Euro ya mal olan bu hava alanı yıllık 23 milyon yolcu taşımaktadır.
  2. Listemizin ikinci sırasında Çin’nin Hong Kong özerk bölgesinde bulunan Hong Kong İnternational Airport yer almakta. Yapım maliyeti olarak 17,6 milyar Euro harcanan hava alanı yıllık 68 milyon yolcu taşımaktadır.
  3. Birleşik Arap Emirliklerinde (BAE) bulunan Al Maktoum İnternational Airport 10,6 milyar Euro’ya mal olmuş ve yıllık taşıya bileceği yolcu kapasitesi 160 milyondur.
  4. Listemiz de 4. sırada devam ederken bizim de yakından tanıdığımız hava alanı İstanbul 3. Havalimanı dır. Maliyet bakımından rakiplerini aratmayan bu havalimanı 10.2 Milyar Euro ya mal olacaktır. Yapımı hala devam etmektedir. Yıllık yolcu kapasitesi 150 milyondur.
  5. İngiltere’nin en büyük hava alanlarından olan ve London ‘da bulunan London Heathrow Airport maliyet açısından biraz rakiplerinden geri kalmıştır. Yapım maliyeti Yıllık9,3 milyar Eurodur. 74 milyon yolcuya ev sahipliği yapan Heathrow Airport uluslar arası uçuşların bağlantı noktalarındandır.
  6. Çin’de bulunan diğer büyük havalimanı ise Pekin İnternational Airport’dur. Bu havalimanın yapımı maliyeti 5.5 milyar Euro’dur.  Yolcu taşıma kapasitesi yıllık 90 milyon Euro ile fiyat performans açısından güzel sonuçlar doğruyor.
  7. Almanya’da bulunan Flughafen Berlin Brandenburg Airport yapım maliyeti 5,4 milyar Euro ‘dur. Yolcu kapasitesi 27 milyon olan hava alanı fiyat performans açısından yapım maliyeti yüksek bir havalimanıdır.
  8. Dubai International Airport listemizde 8. sıradan kendisine yer bulmuştur. Yapım maliyeti 5,3 milyar Euro ya mal olan bu hava alanı ve yıllık yolcu kapasitesi 78 milyondur.
  9. ABD de bulunan Denver İnternational Airport listemizde 9. sıradadır. Maliyet açısından toplam 4,2 milyar Euro ya mal olmuştur, Denver İnternational Airport  Yolcu kapasitesi yıllık 53 milyondur.
  10. Listemizin son sırasında da Kuala Lumpur İnternational Airport yer almaktadır. 3.1 milyar Euro ya mal olmuş bu havalimanı, yıllık 49 milyon yolcu taşımaktadır.

Saydığımız Hava Alanlarının Yolcu Başına Maliyetleri Ne Kadar ?

Yapım maliyeti yüksek gibi görünse de yıllık taşınan yolcu sayısına göre maliyetlerinin o kadar da yüksek olmadığı görünmektedir. Şimdi bu listeyi oluşturalım. Ayrıca İstanbul 3. Havalimanı listemizde 8. sıradadır.

1.     Kansai İnternational Airport   770 Euro

2.      Hong Kong İnternational Airport   260 Euro

3.     Flughafen Berlin Brandenburg   177 Euro

4.     London Heathrow Airport   124 Euro

5.     Denver İnternational Airport   91 Euro 

6.      Dubai İnternational Airport   80 Euro

7.      Pekin İnternational Airport    69 Euro

8.      İstanbul 3. Havalimanı   68 Euro

9.     Al Maktoum İnternational BAE)   66 Euro

10.   Kuala Lumpur İnternational Airport   63 Euro

 

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir