3 Adımda Banka Kara Liste Sorgulama


Bankaların müşterilerine sunduğu krediler, kredi kartları ve kredili mevduat hesapları kullanıcılar açısından bazı yükümlülükleri de beraberinde getirmektedir. Kişiler bu tür ürünleri kullandıklarında kendilerini borç sorumluluğu altına itmektedir. Bu duruma düşmemek adına kullanıcıların borçlarını anaparaları ile birlikte faizli tutarlarını da düzenli bir şekilde ödemeleri gerekmektedir. Borç geciktiğinde ya da hiç ödenmediği taktirde bankalar yasal takip başlatmakta, belirtilen süreçte ödenmediğinde de Merkez Bankası’nın kara listesine girebilmektedirler. Bu yazımızda, sizlere banka kara liste ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bankalar kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesapları ile ilgili borçlar noktasında, bankacılık kanunundaki sürelerde ödenmediğinde yasal takip süreci başlatabilmektedirler. Yapılan yasal takip süresince borcunu ödemeyen müşteriler, bir süre sonra Merkez Bankası’nın kayıtlarından biri olan kara listeye atılmaktadırlar.

1. Merkez Bankası kara listesi;

Kara liste olarak adlandırılan bu kayıt bölümü, finansal işlemleri problemli olanların bir süre sonra hem bankalar hem de değişik kurumlar vasıtasıyla finansal işlem yapamaz duruma getirilmesi şeklinde tanımlanabilir.

Bankalara olan borçlardan dolayı kara listeye girme konusu idari takip ile başlamaktadır. Kişinin kullanmakta olduğu KMH (Kredili Mevduat Hesabı) ya da ek hesap, kredi kartı ve kredi ürünlerine ait borçlarını 90 gün süreyle farklı iletişim kanalları kullanılarak ödemesi bildirilmektedir. 90 günlük sürede hiçbir ikaz ve bilgilendirmeyi dikkate almayanlara, banka son kez bütün borcun yasal faizleri ile kapatılması yönünde 7 günlük yasal bir süre vermektedir. Bu sürede de ödeme yapılmazsa banka mahkemelerde dava açarak icra müdürlüklerinde işlem başlatmaktadırlar. Bu davaların açılmasıyla birlikte artık o kişinin finansal sicili bozulmuştur ve Merkez Bankası’na bildirim yapılarak kara listeye alınır.

2. Kara liste sorgulaması;

Türkiye’de çok sayıda kişi bankalara olan borçlarından ötürü idari ve yasal takibe maruz kalmaktadır. Ancak bu nedenle kara listede olduğundan habersiz yaşamlarını sürdürmektedirler. Bankalarla finansal işlemler yapmak durumundaysanız ve sizin açınızdan bir önemi varsa, Merkez Bankası kara liste sorgulamasını yaptırmanız yararınıza olacaktır.

Kullanmakta olduğunuz bankacılık ürünlerinden herhangi birinin ödemesinde gecikme yaşadıysanız, kara liste sorgulaması bu aşamada önemlidir. Bunu farklı kurumlar vasıtasıyla yapabilmektesiniz. Türkiye’de en başta Findeks olmak üzere, SMS, banka şubesi ve doğrudan Merkez Bankası’na yapacağınız yazılı bir taleple kara liste sorgulaması yapabilirsiniz.

3. Kara listeden nasıl çıkılabilir?

Merkez Bankası kara listesi kayıtlarından 5 yıldan evvel çıkmanız mümkün değildir. Bu litsteden çıkmak ve finansal sicili düzeltebilmek için öncelikle bütün borçların ödenerek kapatılması gerekmektedir. Her türlü borç kapatıldıktan sonra Merkez Bankası kayıtlarında kalınacak süre belli olduğundan, kara listeye girene kadar kaybedilen kredi notu tekrar yükselmeye başlayabilir. Bunun hızlandırılması için varsa kredi kartı borçlarının düzenli olarak ödenmesi, ek hesap varsa bunun da düzenli olarak ödenmeye devam edilmesi kredi notunun yükselmesinde büyük fayda sağlayacaktır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir