Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankaların Güncel Listesi


Günümüz bankacılık sisteminde, bankaların en önemli gelir kaynağı faizlerdir. Ancak bunun dışında başka gelir kalemleri de bulunmaktadır. Bunların adı genel olarak faiz dışı gelirler şeklinde ifade edilmektedir ve bunlardan da çok önemli gelir sağlamaktadırlar. Hesap işletim ücreti, kredi kartı aidatı ve işlem ücreti gibi kalemler bu gelirlere örnektir. Yazımızda, hesap işletim ücreti almayan bankaları inceledik. İşte, detaylar;

Bankaların mudilerine yansıttığı bazı ücretler hoş karşılanmasa da, bankalar bu gelirlerinden vazgeçmeye hiç de niyetli değiller. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu faiz dışı gelir kalemlerinden bazılarına yasaklama getirmiş olsa da, bankalar bu ücretleri yansıtmaya ve almaya devam etmektedir. K,Faaliyet gösteren bankaların bir kısmı dönemsel olarak bu tür gelir kalemlerinden vazgeçerken, bazı bankalar da müşterilerine bir takım şartlar öne sürerek bu ücretleri tahsil etmemektedir. Hesap işletim ücreti almayan bankalar hangileridir?

Yapı Kredi – Nuvo;

Müşterilerinden hesap işletim ücreti tahsil etmeyen bankalar, genellikle dijital bankacılık hizmetleri sunan bankalardır. Bunlardan biri de Yapı Kredi Nuvo dijital bankacılığıdır. Banka mudilerinin hesaplarına aylık ya da yıllık bazda herhangi bir hesap işletim ücreti yansıtmamaktadır.

QNB Finansbank – Enpara;

QNB Finansbank’ın dijital bankacılık sistemi olan Enpara.com, bu alanda hizmet vermeye başlayan ilk bankalardandır. Bankacılık hizmertleri konusunda pek çok işlem için herhangi bir ücret talep etmeyen Enpara.com, hesap işletim ücreti almayan bankalardan biri olarak öne çıkmaktadır.

Kuveyt Türk – Senin Bankan;

Kuveyt Türk, katılım bankaları içerisinde dijital bankacılığa adım atan ilk banka olma özelliği taşımaktadır. Dijital bankacılık hizmetlerini seninBankan adı altında yürüten Kuveyt Türk Katılım Bankası, hesap işletim ücreti de talep etmemektedir.

TEB – CepteTEB;

CepteTEB müşterileri de hiçbir bankacılık işlemi için hesap işletim ücreti ödememektedirler. CepteTEB müşterileri arasına katılmak isteyenler resmi web sitesini ziyaret edebilir, Play Store ya da App Store’dan mobil uygulamayı indirerek işlemlerini gerçekleştirebilir.

Türkiye Finans Katılım Bankası;

Türkiye’nin önde gelen katılım bankalarından biri olan Türkiye Finans, müşterilerine yıllık hesap işletim ücreti adı altında herhangi bir bedel yansıtmamaktadır.

Albaraka Türk Katılım Bankası;

Diğer birçok bankaya nazaran katılım bankalarının hesap işletim ücretleri konusunda çok daha esnek hareket ettiklerini belirtebiliriz. Bu katılım bankalarından biri de Albaraka Türk’tür ve müşterilerinden herhangi bir hesap işletim ücreti tahsil etmemektedir.

Bazı durumlarda bankalar özel uygulamalar yapabiliyor;

İşçi ya da memurların hesaplarına, maaşlarını aldıkları bankalarla çalıştıkları kurum arasında yapılan sözleşmeye binaen hesap işletim ücreti yansıtılmayabiliyor. Bu ücretin alınmamasının dışında, ayrıca havale ve EFT işlemlerinden de ücret alınmaması, kredi kartı aidatının alınmaması ve yıllık promosyon ödemesi gibi ilave avantajlar da sağlanabiliyor.

Kısaca, bankalar bu tür ücretleri karşılıklı yapılan anlaşmalara bağlı olarak tahsil etmekten vazgeçebiliyor. Fakat Türkiye’deki bankaların büyük çoğunluğu maaş müşterilerinden hesap işletim ücreti adı altında bir ücret tahsil etmemektedir.

Hesap işletim ücreti iade alınabilir mi?

Tahsil edilen hesap işletim ücretlerinin geri ödenmesi konusu daha evvelde gündeme getirilmiş ve bu tür ücretlerin alınmaması amacıyla bazı tedbirler alınmıştı. Ama bankalar yine de değişik isimler altında bu tür ücretleri tahsil etme yolunda ilerlemişlerdir. Bankaların vermekte olduğu hizmetler açısından belirli makul bir ücretin alınması belki adil olabilir. Ancak bu, müşterilerin sırtına ek bir külfet yüklemek ya da birikimini yaptığı paradan dilediği gibi para çekmesini meşrulaştırmaz. Bankalar bu tür ücretleri almaya farklı yolları deneyerek almaya devam etmekte, dolayısıyla hesap işletim ücreti konusunda dengeli olacak bir yolun bulunması ve tüketicilerin mağduriyetinin giderilmesi gerekmektedir. Bu noktada hesap işletim ücreti iadesi için hukuki yollar açık, ancak dava masrafları dikkate alındığında tüketiciler bu yoldan vazgeçmek durumunda kalmaktadırlar.

Öğrenciler için durum farklı;

Birçok banka öğrenci müşterileri konusunda daha esnek ve duyarlı davranmaktadır. Şayet öğrenci iseniz ve hesabınızdan hesap işletim ücreti de kesilmişse, bankaya öğrenci belgesi ile başvuru yapıldığında pek çok banka bu tahsilatı geri ödemektedir.

Hesap işletim ücretinin hesabınızdan kesilmemesi için ne yapılmalıdır?

Bankanız hesap işletim ücreti yansıtan bir banka, ancak bankanızı bırakmak istemiyorsanız bankanızın sizden bu ücreti almaması amacıyla bir takım yöntemlere başvurabilirsiniz. Mesela; sizin adınıza olsun ya da olmasın elektrik, su ya da telefon faturası gibi birkaç fatura için otomatik ödeme talimat verilebilir. Kredi ödemeniz varsa bunu da otomatik ödemeye çevirebilirsiniz. Ayrıca vadeli hesap açtırabilirsiniz, çünkü bankalar vadeli hesaplar için bu ücreti yansıtmamaktadır. Bankanızın sizden böyle bir ücret tahsil etmesinden rahatsızsanız, bir an evvel bankanızla görüşebilir ve daha detay bilgi edinebilirsiniz.

Düşük hesap işletim ücreti alan bankalar;

Hesap işletim ücreti almayan bankalarla çalışmak istemiyorsanız, sizlere aşağıda daha düşük hesap işletim ücreti alan bankaların bazılarının isimlerini sıraladık.

Halk Bankası;

Bankanın uygulamakta olduğu yıllık hesap işletim ücreti 78 TL olup, aya bölünerek hesaptan tahsil edilmektedir.

Ziraat Bankası;

Bu bankanın hesap işletim ücreti ise yıllık 80 TL olup 3 ayda bir hesaptan kesinti yapılarak tahsil edilmektedir.

Burgan Bank;

Her aya bölünerek yıllık bazda toplam 91,20 TL hesap işletim ücreti yansıtmaktadır.

Vakıfbank;

Aylık olarak 8 TL, yıllık toplamda da 96 TL olarak hesap işletim ücreti kesintisi yapan bir bankadır.

Odeabank;

3 ayda bir olmak üzere toplamda yıllık 96 TL gibi bir hesap işletim ücreti tahsil etmektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir