2 Maddede Kota Aşım Bedeli Nedir?


Kredi kartını kullanan kişilerin hemen hepsi için kota aşımı mühim bir husus olmuştur. Bu nedenle de kota aşım bedelinin ne olduğuyla alakalı pek çok soru bize gelmektedir. Bu yazımızda “Kota aşım bedeli nedir?” sorusunu ele alıp size uygun cevapları vermeye çalışacağız. İşte ayrıntılar:

  1. Kota Aşımı Ne Anlama Gelmektedir?

Siz okuyucularıma kota aşım bedeli ile ilgili bilgi vermeden önce kota aşımının ne anlama geldiği hakkında sizlere kısa ama önemli bilgiler vereceğiz. Çağımızda artık hemen hepimizin yararlandığı kredi kartları ve kredi ile alakalı yeterince malumat sahibi olmak epeyce önem taşımaktadır. Bu sebeple bu yazımızı ilgili bir biçimde okursanız hem kota aşımı ücreti hem de kota aşımı ile ilgili bilgi edinebileceksiniz.

Kota yani limit ile alakalı bankacılık alanında şu şekilde tanımlama yapılmaktadır. Limit, daha geniş kredi kartı ve kredi harcamalarında banka müşterilerinin harcayabilecek oldukları maksimum gider miktarını gösteren bir terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Kredi kartı tüketimlerinde daha çok karşımıza çıkan kota(limit), müşterileri kredi kartları harcamaları hususunda kısıtlamaya faydası olan bir ögedir. Şimdi limit ile alakalı bu tanımdan sonra “kota(limit) aşım bedeli ne anlama gelir?” sorusuna geri dönebiliriz. Limit aşımı ile ilgili bütün bankaların kendi internet sitelerinde de detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Kota aşımı faizi adı altında da tanımlanabilmektedir ve gündelik olarak da hesaplanmaktadır.

  1. Kota Aşım Bedeli Ne Anlama Gelmektedir?

Bu cevaba her bankanın kendine has çalışma şartları esas alınarak yanıt verilirse daha sahici olur. Fakat genel olarak söyleyecek olursak; kredi kartlarına bildirilmiş olan son borç ödeme zamanına dek yapılması lazım olan minimum ödeme miktarı yani kısacası asgari ödeme miktarı veya daha çok ödeme verilmesi halinde geriye kalmış olan borca bir dahaki son ödeme zamanına kadar ya da ödeme hiçbir şekilde yapılmamışsa bir sonraki hesap kesim gününe kadar faiz işlemi yapılır. Son ödeme gününde borç ödemesi yapıldığı zamandaysa herhangi bir şekilde faiz işlemi gerçekleşmeyecektir.

Yapılacak olan masraflar ve para çekme işlemleri, sizin kredi kartınıza bildirilen kotayı aşarsa işlem gören faize limit aşım bedeli adı verilmektedir. Bu bedel kotayı aşan tutarın matematiksel anlamda yüzdesel olarak belli bir oranına isabet edecek biçimdedir. Yürütülen faiz oranları bankadan bankaya değişiklik gösterebilmektedir. Kredi kartının toplam borcu yani borç bakiyesi, size bildirilmiş olan kart kotasını aşmış ise kotanın aşıldığı meblağa günlük olmak üzere faiz uygulandığı için harcamaların buna göre kısıtlandırılması faydalı olacaktır.

Kota aşımından dolayı eğer bankaya faizi vermek istemiyorsanız ya harcamalarınızı var olan kart kotanıza göre yapın ya da kredi kartınızın limit yükseltimi için başvuruda bulunmalısınız.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir