Ziraat Bankası Kimin? Kim Kurdu? Ziraat Bankası Ne Zaman Kuruldu?


Ziraat Bankasının Kuruluşunun Kısa Tarihi

Bir banka düşünün ki kuruluşu asırları bulsun ve Türkiye’nin ilk bankası olsun. Herkesin akılına geldiği gibi bu banka TC Ziraat Bankasıdır. Ziraat kuruluş tarihi kadar asıl daha özel kılan bu banka Ziraat Bankası neden kurulduZiraat bankasının kuruluş amacı neydi? Bunu sormak bize aslında Ziraat bankasının kuruluşu sırasındaki gerçek hikayeye ulaşmamıza yarıyor.

Bu yazımızda ziraat bankasının kuruluşu kısaca anlatılmaya çalışılmıştır. Ziraat bankası kuruluşu hangi padişah tarafından yapılmıştır, ziraat bankası kuruluş amacı, ziraat bankası’nın kuruluş aşaması,ziraat bankasının kuruluş nedenleri, ziraat bankası kuruluş tarihi gibi soruların cevabını içeren bir konudan bahsedeceğiz.

TC ziraat bankası kuruluş tarihi ve TC ziraat bankası kuruluş hikayesi yokluk içinde olan bir milletin içinden çıkan bir kahramanın ne yapa bileceğini göstermesi açısından çok önemlidir. Ziraat bankasının kuruluş tarihi önemli olduğu kadar bu radikal karaları alan Ziraat bankasının kurucusu da çok önemlidir.

Şimdi Ziraat bankası kuruluşu hakkında kısa ama öz bilgi verelim.

Ziraat Bankası Kuruluş Zamanı Nedir?

Ziraat Bankası Kim Tarafından Ne Zaman Kurulmuştur?  Osmanlı döneminde kurulan Ziraat Bankası en zor kurulmuş bankalar arasında yer almaktadır. O dönemde ülke içinde sadece yabancı bankalar olduğu için çiftçiler zor şartlar altında bir yaşam sürüyorlardı. Hiçbir yatırım desteği görmeyen ülkenin çiftçileri tefeciden veya farklı yöntemler ile buldukları krediler ile ürünlerinden   kar etmeden hayat sürüyorlardı. Peki bu zor dönemde Ziraat bankası kim tarafından kurulmuştur?

Ziraat bankasını kurucusu kimdir? Ziraat bankası kimin kurduğu açık ve net bir şekilde Ahmet Şefik Mithat Paşa’dır. 1863 çiftçilerin zor durumda olduklarını gördüğü için çiftçilerin desteği ile imece usulü bir Memleket Sandığı adı altında Ziraat Bankasının temelleri atmıştır.

Ziraat bankası ilk kuruluş yeri; Pirot Kasabası’nda kurularak ve ilk Memleket Sandığı olarak  Türk gelenekleri ve görenekleri arasında zaten var olan ve karşılıklı yardımlaşma esasına göre imece şeklinde oluşturulmuştur. Ziraat bankasının resmi kuruluş tarihi 1863 olarak tarihe geçmiştir.

1867 yılına kadar tek şube  olarak hizmet eden Memleket Sandıkları yayınlanan Nizamname ile, ve Nizamnamenin   yürürlüğe girmesi ile  ülkenin her yerinde Sandıklar hizmete  başlamıştır. Çok uzun seneler  başarıyla halka hizmet eden kurum, zamanla sandıkların işleyişinde sıkıntıların meydana gelmesi ile  düzenli faaliyet sürmez hale gelmiştir.

Ziraat Bankası Öncesi Menafi Sandıkları

Bunun üzerine tüm sandıklar menafi sandıklara dönüştürülmüştür. Menafi sandıklar kısa vadede muhasebe   ve modern ilmi işleri  devletin ihtiyaçlarına yönelik yapıyor olsa da devletin uzun vadeli hizmet araçlarına ihtiyacı vardı. Nitekim öyle de oldu ve 15 Ağustos 1888’de Menafi Sandıklarının yerine faaliyetlerini sürdürmesi için   modern anlamda  finans kuruluşu olarak Ziraat Bankası kurulmuş oldu.

Tüm menafi sandıkları banka şubesine çevrilerek hizmetlerine başlamış oldu. Böylece banka gayrimenkul veya her türlü kredi işlemlerini çiftçilerin ihtiyaçlarına yönelik sunmaya başlamıştır. Bu şekilde başarılı şekilde işlemlerini sürdüren banka 1. Dünya savaşında işgal altına uğrayan Osmanlı topraklarından Yunanistan’a bağlı olan İzmir’ de ki Ziraat Bankası İdari Merkezine  bağlanmış oldu. Ancak bu fazla uzun sürmeden 1920 yılında TBMM’nin açılması ve TBMM ye bağlı tüm şubelerin idari merkezinin Ankara’ya taşınması ile son buldu.

Daha sonra geri kalan şubeler Ankara ve İstanbul  teşkilatlanması ile geri alınarak Ankara’ya bağlandı. 1924 yılında Ziraat Bankası yeni oluşturulmuş bir kanunla devlet kurumu  bünyesinden  çıkartılarak a anonim şirketi şekline çevrilmiştir.

Ziraat Bankası Yurt Dışında Bulunan Şubeleri Hangileridir?

Ziraat bankası yurt dışı şubeleri, Türkiye vatandaşlarının artık sadece ülke içinde bulunmayıp farklı ülkelerde bulunması sebebiyle Ziraat Bankası yeni açılım yoluna gitmiştir. Aynı zamanda büyük banka olmanın da verdiği öz güven ile Ziraat bankası yurt dışındaki ekonomik kazançlara duyarsız kalamazdı.

TC Ziraat bankası yurt dışı şubeleri ile size de kendinizi gerçek evinizde olan bir banka da hissedeceksiniz. Normla bir ziraat bankası bulmak işlemlerinizi yaptırırken ister istemez size bir mutluluk verecektir.

Şimdi gelelim ziraat yurt dışı şubeleri hangileri;

ziraat yurt dışı şubeleri sayıları artık azımsanmayacak kadar geniş bir alana yayılmış durumdadır. 1975 yılında dışarı şubeler açan banka  Hamburg’da başta temsilcilik olması ile Kıbrıs’ta 3 şube açmıştır.  1963 yılından beri sürekli gelişim halinde olan Ziraat Bankasının günümüzde yaklaşık 630 şubesi bulunmaktadır. İlk şubelerin ardından kurulan bölge müdürlükleri ile Banka yeni yönetim anlayışına geçmiştir.  1988 yılında ilk defa tarımı desteklemek adına  bir  bölge için  GAP bölgesi üreticilerine kredi verilmeye başlanmıştır.

Banka, köklü geçmişi sağlam duruşu ve deneyimli personeli ile karşılaştığı tüm zorlu dönemleri başarı ile atlatmıştır. Bu şekilde müşterilerine hep daha iyisini sunmak için bankacılık adına çıkan tüm gelişmeleri anında bünyesi altına almıştır.

Ziraat Bankasının Şuan Yapısında Bulunan İştirakler Hangileridir?

ziraat bankası kimlerin diye biraz araştırma yaparsak ziraat bankası yapısında bir çok firma bulundurmaktadır. Ziraat Bankası’nın iştirakleri 2 guruba ayrılmaktadır. ziraat bankası yurt dışı iştirakleri ve ziraat bankası yurt içi iştirakleri diye iki başlıkta tutulmaktadır.
Ziraat bankası büyümenin vermiş olduğu güç ile kendisi  bünyesine kurum ve firma katmıştır. Aşağıda liste olarak kurum ve kuruluşlar, yerli ve yabancı olmak üzere firmalar varıdır.

Ziraat bankasının iştirakleri liste olarak yazmak gerekirse ;

  • ZİRAAT BANK INTERNATIONAL AG
  • ZİRAATBANK BH d.d.
  • KAZAKHSTAN ZIRAAT INTERNATIONAL BANK (KZI BANK)
  • TURKMEN TURKISH JSC BANK
  • UZBEKISTAN-TURKISH BANK (UTBANK)
  • ZİRAAT SİGORTA A.Ş.
  • ZİRAAT HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş.
  • ZİRAAT FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
  • ZİRAAT YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.
  • FİNTEK FİNANSAL TEKNOLOJİ HİZMETLERİ A.Ş. (ZİRAAT TEKNOLOJİ)

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir