Onaylanan Ya Da Kullanılan İhtiyaç Kredisini Ne Şekilde İptal Ederiz?


Çoğu insanın acil nakit durumlarında imdadına yetişen şey bir kredi çeşidi olan bireysel ihtiyaç kredisidir. Çok acil bir şekilde nakde ihtiyacınız var ve zaman geçmeden hemen bankanıza başvuruda bulunup kredi isteğinde bulundunuz. Krediniz de kısa zamanda onaylandı ve sizin hesabınıza transfer edildi. Ancak işe bakın ki daha önce borç istediğiniz arkadaşınız telefonla sizi arayıp gerekli olan o parayı size bulduğunu söyledi. Peki, sizin bu halde ne yapmanız gerekiyor? İşte bu yazımızda onaylanmış olan veya çekilmiş olan bireysel ihtiyaç kredinizi ne şekilde iptal edeceğinizi size anlatmaya çalışacağız.

Bireysel kredi isteğiniz tasdiklendi ve hesabınıza yatırıldı, şu andan itibaren sadece paranın hesaptan çekilmesi durumu kaldı. Bankadan çekilmiş olan kredi tabii ki belli bir oranda sizden faiz alarak tahsil edilmektedir. Fakat diğer yandan arkadaşınızın bulduğunu söylediği para hem faizsiz hem de banka gibi bir finansal kuruma karşı mesuliyet gerektirmiyor. Bu halde yapılması lazım olan şey, şüphesiz çekilen kredinin bir şekilde iptal ettirilmesi olacaktır. Peki, ama bunu ne şekilde yapacaksınız?

Çekilmiş veya onaylanmış olan bir krediyi öncelikle ikili bir biçimde incelemek gerekiyor. İlk olarak onanmış bireysel kredi açılımından ele alalım. Bir fert olarak hepimiz yediden yetmişe toplumda tüketici pozisyonundayız ve şunu kesinlikle bilmeliyiz ki: onanmış olan kredi elbette iptal edilebilmektedir. Onanmış bir ihtiyaç kredisinin kişi tarafından alınması gibi özel bir mecburiyet biz tüketicilere dayatılmış bir mesuliyet değildir.

Daha fazla açıklığa kavuşturacak olursak bir örnekle açıklayalım: hangi bankadan olursa olsun fark etmez internet aracılığı veya SMS ile kredi başvurusunda bulunmuş olabilirsiniz. Kredinin onandığını size ulaştırmak için sizi bankadan müşteri temsilcisi arayacaktır. Bu tasdik telefonunun akabinde eğer ki kredi almaktan feragat ettiyseniz ve krediyi iptal etmeyi diliyorsanız yapılması lüzum olan şey gerçekten kolay. Arayan bankanın müşteri temsilcine krediyi kullanmaktan feragat ettiğinizi ve bu işlemi de etkisiz hale getirmek istediğinizin altını çizmeniz kâfi olacaktır.

Aynı biçimde kredi isteğinde bulunduğunuz bankanın yine herhangi bir bürosuna gidip onanmış olan bireysel kredinizden vazgeçme isteğinde bulunup iptal ettirebilirsiniz. Bu arada unutulmaması gereken şeylerden biri de birtakım bankalar kredinin iptali nedeniyle düşük oranda bir bedel isteyebilir. Kredi başvurusu esnasında imzalanan anlaşmalarda bu çeşit hususlara dahi yer verilmektedir. Fakat SMS veya internet yolu ile onanan ve gerçekleşen kredilerde bu şekilde bir bedel istenmeyebilir. Banka eğer sizden bedel alma hususunda üstelerlerse siz de üsteleyin ve büyük ihtimalle de böyle bir bedel ödemeyeceksiniz.

Diğer bir hal de çekilmiş bireysel kredilerin nasıl iptal edileceği konusudur. Onanarak sizin hesabınıza transfer edilmiş olan krediler için vazgeçme ve iptal etme vadesi 2 haftadır. Bu zaman içerisinde yapılan iptal dileklerinde herhangi bir ceza koşul söz konusu bile değildir. Ve müşterilerin yasal olan bu süre içerisinde feragat etme hakkı bulunmaktadır.

2 haftalık iptal süresinin geçilmesi halinde takip etmeniz gereken en doğru seçenek, hesabınıza transfer edilmiş olan paraya hiç karışmadan aynı şekilde borcun tamamen kapatılması olacaktır. Farklı bir söyleyişle zararın neresinden dönülse kârdır diye düşünmek en mantıklı düşüncedir. Bu davranışla kredi borcunuzu bir kerede kapatmış olacağınız için nispeten daha az bir zararla krediden sıyrılmış olursunuz.

Ayriyeten yapılmış olan sigorta kesintisi dâhi kredinizin silindiği güne bakılarak incelenip kalan para size iade edilecektir. Bu durum banka görevlisi tarafından size haber verilmese bile sizin bu husus hakkında hakkınızın olduğunu bildirerek sigorta ücreti iadesini kesinlikle talep etmelisiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir