Ölen Kişinin Kredi veya Kredi Kartı Borçları Ne Olur? Borç Kalır Mı?


Vefat eden kişinin kredi borçları ne olur

Vefat Eden Kişinin Kredi Borcu

Ölen Kişinin Kredi veya Kredi Kartı Borçları Ne Olur? Borç Kalır Mı? : Her kes bir gün öleceğini bilerek yaşasa da illa ki planlarımız yarın ölecek gibi yapamayız. Ölüm yaşayan her canlının başına gelebilecek bir olay demek yanlış olmaz. Herkesin aklına çoğu zaman gelmiştir peki kredi çeken veya kredi borcu olan veya kredi kartı borcu olanın bankaya veya finans kuruluşlarına borcu ne olur. Biz de bu yazımız da aklınıza gelme ihtimali çok yüksek veya çevrede çok kişiden duyduğumuz, vefat eden kişinin kredi borçları ne olur, Ölen Kişinin Kredi ve Kredi Kartı Borcu Ne Olur, ölen kişinin kredi kartı borcu silinir mi,  vefat eden kişinin banka kredi borçlarına ne olur, ölen kişinin kredi borcu ödenir mi, Yargıtay: Ölen kişinin kredi borcunu sigorta şirketi öder, vefat edenin kredi borcu ne olur, kredi çekip vefat edenin borcu ne olur gibi aklınıza takılan bütün geniş kapsamlı soruların cevabı bu yazımızda.

Bankalar bu riski bildikleri için öncelikle kredi alma yaşa aralığı belirlemiştir. Mesela Türkiye’de kredi alma yaş aralığı ortalama 25 ile 70 arası değişmektedir. Bunun yanında bankalar bu riski daha aşağıya çekmek için Hayat Sigortası denen olayı devreye sokmuşlardır. Yani kredi çeken kişiye hayat sigortası yapılır. Peki Hayat Sigortası Ne Demek?

Kredi Çekerken Hayat Sigortası Ne İşe Yarar?

Hayat Sigortası aslında bir sigorta türüdür. Ne yazık ki yaptırılması zorunlu olmasa da özellikle kredi çektiğiniz kurum sizi bunu hayat sigortası yaptırmaya zorunlu tutmaktadır. Ayrıca bu sigorta türünde doğacak maliyeti sizden tahsil etmekteler. Artık çoğu banka kredi çekerken Hayat Sigortasını mecburi kılmaktadır. Bunun en büyük sebebi bankalar çekilen kredinin ödeme döneminde, krediyi ödemesi gereken kişi ölürse, kredi için gereken para ölen kişinden nasıl tahsil edilecektir. Yani kredi çeken kişi ölürse sigorta şirketi doğan bütün zararı karşılayacaktır. Fakat bu iş bazı kötü niyetli insanların aklına farklı şeyler düşündürebilir. Ölen kişinin kredi borcunu öderken ölürse hemen sigorta şirketi borçları üstlenmez. Bu olay gerçekleştikten sigorta şirketi adli tıp nezdinde otopsi isteyecektir. Gerekirse Hayat Sigortasını yapan şirket krediyi ödememek için karşı dava açabilir.

Kredi Çeken Kişinin Hayat Sigortası Yoksa Ne Olur?

Evet bu olay da ayrı başlık altında incelenmesi gereken bir soru. Kredi çeken kişi eğer Hayat Sigortası yaptırmadan ölmüş ise borçlar farklı kanaldan tahsil edilmeye çalışılır. Vefat eden kişinin yasal mirasçıları veya krediye kefil olan kişiden bu kredi tahsil edilmeye çalışılır.

Bankalar öncelikle kredi çeken kişinin ölümünden sonra hayat sigortası olmayan kişi için ilk şey yer ölen kişinin kalan mirasıdır. Peki mirası banka nasıl alacak diye soru aklınıza gelebilir. İşte bu durumda mirası kalan kişiler yani mirasçılarından para tahsil etmek isteyecek. Eğer çekilen kredi kalan mirastan daha fazla ise mirasçıları bu durumda reddi miras yapacaklar ve dava açacaklardır.

Diğer bir tahsil yapılacak kanalı ise kredi çeken kişiye kefil olan kişidir. Bu durumda banka krediyi yukarıdaki bahsettiği yöntemlerden biri ile tahsil edemez ise bu sefer krediye kefil olan kişiden tahsil etmeye çalışacaktır. Kredide kefil istenme sebebi de zaten bankanın krediyi geri ödemeyi garanti altına alma yöntemlerinden biridir. Bu sebeple kredi çekerken hayat sigortası hayati bir öneme haizdir.

Buradan anlatılmak istenen vefat eden kişi veya acı bir şekilde ifadesi olan ölen kişinin kredi borcu hayat sigortası olmayan kişilere miras kalır. Ayrıca bu mirasçılara kredi kartı da borcuda miras kalır.

Kredi Çeken Kişi Öldüğünde Kalan Taksitlerine Ne Olur?

Kredi çeken kişi ölüm durumda yukarıdaki yaşanacak olayları bahsettik. Şimdi hayat sigortası olan kişi için diğer bir durum tezahür eder. Hayat sigortası yapılırken firmalar toplam kredi üzerinden sigorta yapılır. Yani siz son taksit halinde kredi çeken kişi ölürse sigorta şirketi bankaya hayat sigortası yaptığı kişinin toplam ücretini öder. Bu durumda ölen kişinin bankaya ödemiş olduğu taksitler geri alına bilir. Tabi ki bu durum sağlam ve kaliteli bir hukuk sürecinden sonra başarıya ulaşılabilir.

Kredi Çeken Kişinin Vefatından Sonra Yapılacak İşlemler?

Ölen kişinin ardından yapılacak işlemleri size maddeler halinde yazalım. Ölen kişi kredi çektiği bankaya bildirilmelidir. Vefat eden kişi kredi öderken ölmesi durumunda hala borçlu demektir. Bunun için yapılacaklar;

  • Vefat eden kişinin ölüm belgesi alınarak kredi çekilen bankaya başvurulur
  • Ölen kişinin veraset intikal belgesi alınır. Bu iki belge ile kredi çekilen bankaya müracaat edilir.

Bu işlemleri yaparken sürekli değişen yasalardan dolayı bir avukat ile görüşmeniz sizin faydanıza olabilir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir