Kullanılan veya Onaylanan İhtiyaç Kredisi Nasıl İptal Edilir?


Bireysel ihtiyaç kredileri insanların acil nakit ihtiyaçlarında imdadına yetişen bir kredi türüdür. Çok acil nakde ihtiyacınız oldu ve vakit kaybetmeden bankanıza başvurup kredi talep ettiniz. Krediniz kısa sürede onaylandı ve hesabınıza da aktarıldı. Ancak gelin görün daha önce ek istediğiniz arkadaşınız sizi aradı ve ihtiyacınız olan parayı bulduğunu söyledi. Peki, bu durumda ne yapmalısınız? İşte, yazımızda çekilmiş olan ya da onaylanmış olan bireysel ihtiyaç kredisini nasıl iptal edersiniz bunu anlatmaya çalışacağız.

Bireysel kredi talebiniz onaylandı ve hesabınıza yattı, artık yalnızca hesaptan paranın çekilmesi kaldı. Bankadan çekilen kredi tabi ki belirli bir oranda faiz alarak tahsil etmektedir. Ancak diğer taraftan arkadaşınızın hallettiğini söylediği para faizsiz ve banka gibi herhangi bir finans kuruluşuna karşı sorumluluk getirmiyor. Bu durumda yapılması gereken şey, elbette çekilen kredinin iptal ettirilmesinden başka bir şey değil. Ama bunu nasıl yapacaksınız?

Onaylanmış ya da çekilmiş olan bir krediyi ikili bir şekilde ele almak gerekiyor. Öncelikle onaylanmış bireysel kredi açısından bakalım. Bir birey olarak hepimiz tüketici konumundayız ve şunu bilmeliyiz ki; onaylanmış olan bir kredi kesinlikle iptal edilebilmektedir. Onaylanmış bir ihtiyaç kredisinin alınması gibi bir zorunluluk tüketicilere yüklenmiş bir sorumluluk değildir.

Daha çok açıklayıcı olabilmek için bir örnek verecek olursak; hangi banka olursa olsun SMS veya internet aracılığı ile kredi başvurusu yapmış olabilirsiniz. Kredinin onaylandığını iletmek için sizi banka müşteri temsilcisi arayacaktır. Bu onay telefonundan sonra kredi almaktan vazgeçtiyseniz ve iptal etmek istiyorsanız yapılması gereken şey gayet basit. Bankanın müşteri temsilcisine kredi kullanmaktan vazgeçtiğinizi ve işlemi de iptal ettirmek istediğinizi belirtmeniz yeterli olmaktadır.

Aynı şekilde kredi talebinde bulunduğunuz bankanın herhangi bir şubesine giderek onaylanmış olan bireysel kredinizin iptal edilmesini sağlayabilirsiniz. Bu arada şu da unutulmamalıdır; bazı bankalar kredi iptali için tarafınızdan cüz’i oranda bir ücret isteyebilir. Kredi başvurusu sırasında imzalanan sözleşmelerde bu tür konulara da yer verilmektedir. Ama internet ya da SMS yolu ile gerçekleştirilen ve onaylanan kredilerde böyle bir ücret istenmeyebilir. Banka şayet sizden ücret alma konusunda ısrarcı olursa siz de ısrarcı olun ve büyük olasılıkla da böyle bir ücret ödemeyebilirsiniz.

Diğer bir durum da, çekilmiş olan bireysel kredilerin iptali konusudur. Onaylanarak hesabınıza aktarılmış olan krediler için iptal etme veya vazgeçme süresi 14 gündür. Bu süre içinde yapılan iptal taleplerinde herhangi bir cezai şart söz konusu değildir ve tüketicilerin kanunen bu süre zarfında cayma hakları bulunmaktadır.

14 günlük iptal süresinin geçirilmesi durumunda izlemeniz gereken en doğru yol, hesabınıza yatırılmış olan krediye hiç dokunmadan aynen borcun tümünün kapatılması olacaktır. Diğer bir deyişle zararın neresinden dönerseniz kar demek en mantıklı düşüncedir. Bu hareketle kredi borcunuzu tek seferde kapatmış olacağınızdan dolayı, oldukça az bir zararla krediden kurtulmuş olursunuz.

Bununla birlikte yapılan sigorta kesintisi de kredinin kapatıldığı güne bağlı olarak değerlendirilerek kalan para tarafınıza iade edilmektedir. Bu, banka görevlisince size belirtilmese de sizin bu konu ile ilgili hakkınızın olduğunu belirterek sigorta bedeli iadesini mutlaka talep etmelisiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir