E-Hacizden Kurtulma Yolları Nelerdir?


Teknolojinin gelişmesiyle internet kullanımı da hayatımızın her alanına girdi. Bu sayede pek çok işlem artık elektronik ortamda yapılabilir hale geldi. Son yıllarda özellikle devlet kurumlarında yapılan işlemler online olarak gerçekleştirilmeye ve insanlara çok büyük kolaylıklar devam etmektedir. Devlet, kendi alacaklarını da bu sistem sayesinde online olarak tahsil etmeye bile başladı. Bu yazımızda, e-Haciz ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

e-Haciz Uygulaması Genel Olarak Nedir?

Devletin alacaklarını tahsil etmek amacıyla 6183 sayılı yasanın 62. ve 79. maddesi uyarınca uygulamaya soktuğu sistem e-Haciz olarak adlandırılmaktadır. Bu yasanın tam olarak ne ifade ettiğini ve doğru bir bilgiye sahip olmayan kişiler, hesaplarına e-haciz uygulandığında büyük şaşkınlık yaşamaktadırlar. Böyle bir uygulama ile karşı karşıya kalan vatandaşlar hesabıma e-haciz geldi ne yapmalıyım? diye araştırma yapmaya başlamaktadır.

Devletin uyguladığı e-Haciz sisteminin amacı, vatandaşların devlete olan borçlarının süratle ve masrafsız bir şekilde tahsil edilmesinin sağlanmasıdır. Bu sistem sayesinde devlet hem posta hem de kağıt gibi evrak masraflarından kurtulmakta ve bu kalemleri kullanmaması nedeniyle de çok önemli tasarruf sağlamaktadır. e-Haciz işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından borçlu olan vatandaşın banka hesabına haciz uygulanması için yasal işlemler başlatılmakta ve bu işlemler tamamlandıktan sonra da e-Haciz yerine getirilmektedir. Birçok kişi farklı nedenlerden ötürü hiç farkına varmadan da e-Haciz işlemine tabi tutulmakta ve banka hesaplarına haciz işlemi gerçekleştirilmektedir.

e-Haciz’den kurtulmanın yolları;

  • Banka hesaplarına e-Haciz işlemi uygulanabilmesi için borçluya tebliği gerekmektedir. Borçlu olan kişi haciz işlemi ile ilgili yapılan tebliğe, tebliğ tarihini müteakip 7 gün içinde borcunu kapatırsa e-Haciz uygulaması yapılmadan kaldırılır.
  • Yapılan e-Haciz ile ilgili herhangi bir yanlışlık olduğu düşünülüyorsa itiraz edilerek düzeltilmesi sağlanabilir. İtiraz sürecinde de mahkeme yoluyla e-Haciz için durdurma kararı çıkartılabilmektedir.
  • Kişinin banka hesabındaki e-Haciz taksitlendirme yapıldığında kaldırılabilmektedir. Ancak araç ya da gayrimenkuller üzerindeki hacizler için taksitlendirme ile kaldırma söz konusu değildir.
  • Borçluya yapılan tebliğ için 30 günlük süre zarfında dava açma hakkı bulunmaktadır.

Banka hesabınıza e-Haciz geldiği taktirde ne yapmanız gerektiği ile ilgili bilgi vermeye çalıştık. Şunu da unutmamak gerekir; e-Haciz işlemi banka hesabınızdaki birikiminize borcunuz oranında haciz yapılması uygulamasıdır. Böyle bir durumun olduğundan haciz işlemi yapıldığı zaman haberdar olunduğu için vatandaşlar oldukça can sıkan bir durumla karşı karşıya kalmaktadırlar.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir